GTL-TAXI
Nationale Groepering van Ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen met chauffeur

30-1-2019 - Persbericht - Vijf voor twaalf voor Vlaamse taxisector!

Taxichauffeurs vragen al toeterend aandacht voor nefaste gevolgen Vlaams Taxidecreet

Brussel, 30 januari 2019 – Donderdagmiddag zullen in de belangrijkste Vlaamse centrumsteden de taxichauffeurs even alle aandacht naar zich toe trekken. Met een symbolische actie willen ze benadrukken dat het Vlaamse Ontwerpdecreet individueel bezoldigd personenvervoer (het zgn. Taxidecreet) een volledige sector het mes op de keel zet. Klokslag vijf voor twaalf zullen de chauffeurs op een specifieke plek in elke stad samen claxonneren. De Vlaamse Commissie Mobiliteit beslist morgen namelijk over het lot van duizenden Vlaamse KMO’s en hun chauffeurs.

Op donderdag 31 januari wordt het ontwerp Taxidecreet van Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) besproken in de Commissie Mobiliteit van het Vlaams Parlement. Vooraleer de stemming zal plaatsvinden, krijgen de leden van de Commissie Mobiliteit de kans om het ontwerp te amenderen. En dat is broodnodig, vinden de taxichauffeurs. Vorige week legde de sector tijdens een hoorzitting een aantal voorstellen op tafel van de Commissie Mobiliteit.

De totale deregulering die nu op tafel ligt, zal vreselijke gevolgen hebben voor de taxichauffeurs, de klant en de mobiliteit. “Uit steden die ons voorgingen, zoals Amsterdam, Londen en New York, weten we wat er gaat gebeuren: duizenden lokaal verankerde KMO’s  gaan op de fles; de chauffeurs worden schijnzelfstandigen en moeten langer rijden voor minder loon; de onveiligheid voor de klant stijgt en de files worden nog langer door het overaanbod aan taxi’s en een ‘modal shift’ van openbaar vervoer naar taxiritten”, stelt John Reynaert van ABVV-BTB.   De sector staat trouwens niet alleen, ook de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) was tijdens de hoorzitting zeer kritisch voor het ontwerp Decreet.

- De hoorzitting kan hier opnieuw bekeken worden (vanaf 38 min)

- De door de sector gepresenteerde slides kan je hier downloaden

“Het is angstwekkend te zien hoe de parlementsleden van de meerderheid pure stemmachines geworden zijn, die niet meer vatbaar mogen zijn voor argumenten. We zien wel dat ze onze standpunten begrijpen, maar niet opgewassen zijn tegen de houdgreep van de N-VA. Ze zijn blijkbaar bereid om hun principes m.b.t klimaat, sociale rechtvaardigheid of lokale economische verankering overboord te gooien om Ben Weyts ter wille te zijn”, stelt Pierre Steenbergen, Secretaris-Generaal van werkgeversorganisatie GTL.

De taxichauffeurs verzamelen morgenmiddag in elke centrumstad op een taxistandplaats en zullen gedurende vijf minuten toeteren. Ze hebben hiervoor een symbolisch tijdstip uitgekozen: vijf voor twaalf. Het is namelijk nu of nooit voor de taxichauffeurs, die op deze manier hopen dat ze de leden van het Vlaams Parlement kunnen overtuigen om voor de Vlaamse KMO’s en een leefbare mobiliteit in de centrumsteden te kiezen.

Je kan deze actie echt beschouwen als onze Last Post. Jarenlang hebben we tevergeefs op een constructieve manier onze bedenkingen bij het ontwerpdecreet geformuleerd.”, zegt Pierre Steenberghen, Secretaris-Generaal van werkgeversorganisatie GTL. “We hopen nu dat het hart van onze democratie, het Vlaamse Parlement, het heft in eigen handen zal nemen en door middel van minimale regulering zekerheid kan bieden aan onze chauffeurs. Want die zijn ten einde raad.”

“De aanpassingen die we vragen zijn niet uit de lucht gegrepen. Het zijn net de steden die vandaag de gevolgen dragen van een totale deregulering, die ze doorvoeren. New York, Londen en Amsterdam gaan voor striktere regels voor deelplatformen, een beperking van het aantal platformtaxi’s, minimumtarieven en een minimumverloning voor de chauffeurs. Waarom zou Vlaanderen dan een achterhaald open deurbeleid invoeren?”, zegt Jan Sannen van ACV-Transcom.

###

 

Download hier het persbericht van de sociale partners (PDF)

Bijkomende informatie:

Pierre Steenberghen

Secretaris-Generaal

Nationale Groepering van Taxi-Ondernemingen (G.T.L.)

M : 0496 39 70 43

E-Mail: psteenberghen@gtl-taxi.be

John Reynaert

BTB-ABVV / UBT-FGTB

T: 0474 25 49 85

E-Mail: john.reynaert@btb-abvv.be 

Jan Sannen

ACV-Transcom / CSC-Transcom

T:  0479 98 41 61

E-Mail:jan.sannen@acv-csc.be 

 

Top