GTL-TAXI
Nationale Groepering van Ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen met chauffeur

11-9-2020 - Lydia Peeters maakt definitief komaf met 15 minuten wachttijd voor taxi's

Er werd geen rekening gehouden met het tegenvoorstel van de taxisector

We wisten vanaf begin juli dat de beslissing van de minister al genomen was. Toen had de MORA nog ernstige bedenkingen geformuleerd bij dit wijzigingsbesluit (zie onze InfoFlash van 29 juni - MORA keihard in zijn advies over de voorgestelde wijziging van het taxibesluit)

De wijziging met de meeste impact is het schrappen van de verplichte wachttijd van 15 minuten bij een bestelde rit. Daarnaast zijn de aanpassingen vooral technisch of tekstueel zowel in de tekst van het besluit als in enkele bijlagen bij het besluit.

Er werd geen rekening gehouden met het tegenvoorstel dat de taxisector in het begin van het jaar overmaakt had om de 15-minutenregel niet volledig te schrappen en deze te beperken tot de perimeterzones rond de standplaatsten voor de standplaatstaxi's.

Lees hier de tekst van de nota aan de Vlaamse regering met uitleg over het wijzigingsbesluit

Lees hier de tekst van het wijzigingsbesluit dat op 19 september door de Ministerraad aangenomen werd


PERSBERICHT: Lydia Peeters maakt definitief komaf met 15 minuten wachttijd voor taxi's

BRUSSEL 18/09 13:59 (BELGA)

De Vlaamse regering schrapt de regel dat er minstens 15 minuten moet gewacht worden op een bestelde taxi. Dat meldt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). De zogenaamde 15 minutenregel stond in het vernieuwde Vlaamse taxidecreet uit 2019. De regel was initieel alleen bedoeld voor de regio rond Brussels Airport, om daar de taxisector te beschermen tegen Uber. Zo kan daar een onderscheid worden gemaakt tussen standplaatstaxi's en straattaxi's. Maar door een fout was de regel overal in Vlaanderen van toepassing.

"Het opzet van deze regeling was om een afscherming te doen van de bestaande taxisector die Brussels Airport in Zaventem bedient, maar in de praktijk was dit geldig voor heel Vlaanderen. Aan deze regeling maak ik nu een einde", zegt minister Peeters.

De Open Vld-minister had de afschaffing van de 15 minutenregel al aangekondigd. Na adviezen van de MORA (Mobiliteitsraad van Vlaanderen) en de Raad van State belandt de regel definitief in de prullenmand.

Toen de minister de afschaffing van de 15 minutenregel aankondigde, kwam er protest vanuit de sociale partners en de taxisector. Maar volgens minister Peeters moet "de klant centraal staan". "Het is erg belangrijk dat alle aanbieders op dezelfde manier met elkaar kunnen concurreren. De afschaffing van de 15 minutenregel gaat enkel over bestelde ritten via een app, website of telefoon. Rond de standplaatsen en ook bij Brussels Airport in Zaventem blijft de regel van de perimeter behouden dat enkel vergunninghouders hier reizigers die geen rit besteld hebben mogen oppikken."

Top