GTL-TAXI
Nationale Groepering van Ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen met chauffeur

17/11/2022 - Politiecontroles over Smartphone-gebruik in het verkeer

Nationale controleacties zouden tot 20 november duren

Wat mag en wat mag niet? 

De wegcode zegt het in artikel 8.4 als volgt:
Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt.

Dit houdt in dat de bestuurder strafbaar is van zodra hij effectief dit toestel vastneemt in de hand; sommige mensen denken dat er een actief gesprek moet gevoerd worden met deze telefoon (dat er verbinding moet zijn) of dat je effectief bezig moet zijn met het typen of lezen van een bericht. Niets is minder waar.
Daarnaast is het interessant om te duiden wat stilstaan en parkeren precies inhoudt: stilstaan betekent dat een voertuig niet langer stilstaat dan nodig is voor het in- of uitstappen van personen of voor het laden of lossen van zaken.
Een geparkeerd voertuig is een voertuig dat langer stilstaat dan nodig is voor het in- of uitstappen van personen of voor het laden of lossen van zaken. Als je dus je smartphone (gsm) gebruikt in de file ben je in overtreding en riskeer je een boete. Dit wordt niet aanzien als ‘stilstaan’.

Opgelet: wegcode is in maart 2022 veranderd

De wegcode is hierover dit jaar nog gewijzigd.

Een vollediger overzicht wat wel en wat niet is toegestaan, vind je op de volgende webpagina.

Boete?

De wetgever heeft deze overtreding ingedeeld als een tweedegraadsinbreuk. Gevolg hiervan is dat de boete werd vastgelegd op 174 € + administratieve kost.

Bron: Lokale Politie


Top