GTL-TAXI
Nationale Groepering van Ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen met chauffeur

15/02/2024 - UberTaxi is beschikbaar in drie Waalse steden

De dienst wordt vanaf donderdag aangeboden in Luik, Bergen en Namen

Na Brussel en Vlaanderen biedt  Uber nu ook diensten aan in Wallonië, waar de dienst vanaf deze donderdag beschikbaar is in Luik, Bergen en Namen.

De diensten zullen worden georganiseerd met "klassieke" taxivergunningen, dus niet met de Waalse VVB-vergunning.

 Laurent Slits (Uber) bekritiseert het nieuw Waalse decreet en het ontwerp van uitvoeringsbesluit die binnenkort van kracht worden: 

  • De 'numerus clausus' (beperking van het aantal vergunningen) zou te laag zijn? De GTL is verbaasd over de kritiek, aangezien het decreet, dat in 2025 in voege zou treden, al een verhoging van het plafond met 350% voorziet: van 1 taxi per 2.500 inwoners van de gemeente wordt het 1 klassieke taxi per 1.500 inwoners plus 1 platformtaxi per 1.500 inwoners.
  • De prijsregulering: Uber houdt hier niet van? Naar het voorbeeld van Brussel wil het Waalse decreet een minimumprijs opleggen, die dus ook voor de platformtaxi's van toepassing zal zijn. Dit is bedoeld om chauffeurs te beschermen tegen mogelijke dumping in geval van concurrentiestrijd in een een zeer concurrentiële markt.


 Het persbericht van Belga hierover van 14/02:

 "Uber start deze donderdag in Wallonië met diensten van het UberTaxi-platform in Luik, Bergen en Namen, zodat professionele chauffeurs met taxivergunning de applicatie kunnen gebruiken om hun diensten aan te bieden aan klanten die op zoek zijn naar een rit.


Door de Uber-applicatie te starten, krijgen klanten toegang tot de gele optie Uber Taxi in de app. Wanneer ze hun bestemming opgeven, worden ze in contact gebracht met de dichtstbijzijnde taxi, vergelijkbaar met de VVB-optie (autoverhuur met chauffeur) die in andere landen beschikbaar is.

De prijs van de rit wordt bepaald door de taximeter en de betaling gebeurt rechtstreeks via de app zodra de rit is voltooid.

"Uber heeft gesproken met chauffeurs en exploitanten in deze drie Waalse steden."

"Tientallen taxichauffeurs in Luik, Namen en Bergen hebben besloten om zich voorlopig bij Uber aan te sluiten en "Uber hoopt er de komende maanden meer aan te trekken en heeft ambities om uit te breiden naar andere steden in Wallonië."

"De app is al beschikbaar in Brussel en enkele steden in Vlaanderen. De regelgeving verschilt per gewest en de huidige Waalse wetgeving staat momenteel enkel toe dat deze dienst wordt aangeboden met 'klassieke' taxivergunningen, dus niet met VVB-vergunningen."

Afgelopen september keurde Wallonië een ontwerpdecreet goed om de taxiwetgeving te hervormen en om online taxi-boekingsplatforms een kader te bieden.

 
Het nieuw Waals taxidecreet wordt bekritiseerd door Uber:
 

 "We zien dit decreet en de modernisering van de regelgeving als een positieve evolutie", merkt Laurent Slits op. "Maar deze bevatten elementen die volgens ons eerder negatief zijn voor de ontwikkeling van de sector, met name waar er sprake is van een plafond voor het aantal vergunningen - dit zal waarschijnlijk te laag zijn- en van  (minimum-) prijzen  -die misschien te hoog zullen zijn- alsook de keuze om vergunningen  per gemeente uit te reiken."

 "De lancering van UberTaxi in de drie Waalse steden staat echter los van  toekomstige wetswijzigingen", benadrukt hij.Top