GTL-TAXI
Nationale Groepering van Ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen met chauffeur

08/03/2024 - Belangrijk voor taxichauffeurs met taalniveau A2 en bestuurderspas ontvangen voor 1/7/2023.

Deze moeten voor 1 juli 2024 ingeschreven zijn op een digitale taalopleiding B1- bij de Centra voor Volwassenenonderwijs KISP of QRIOS.

Uw taxichauffeurs die hun eerste bestuurderspas ontvangen hebben voor 1 juli 2023 op basis van een attest van taalkennisniveau A2 Nederlands  (of van een "verklaring op erewoord") krijgen 1 jaar langer, tot 31/06/2025, om het taalniveau B1- (richtgraad 2.1 en 2.2) te halen.

Maar aan dat uitstel is een voorwaarde verbonden! 

Hij/zij moet voor 1 juli 2024 ingeschreven zijn op een taalopleiding bij Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO's: KISP of QRIOS) voor het taalniveau  B1- (richtgraad 2.1 en 2.2).

Doet hij/zij dat niet, dan kan de gemeente die de bestuurderspas uitgereikt heeft, deze vanaf juli 2024 intrekken!

Laatste kans voor taxichauffeurs

Dit is dus de laatste kans voor de taxichauffeurs die niet voldoen aan de taalvereisten en ook nog geen stappen hebben ondernomen. De Vlaamse overheid moedigt iedereen aan om zich zo snel mogelijk in te schrijven voor een opleiding.

Verplicht taalniveau voor taxichauffeurs

Taxichauffeurs zijn in Vlaanderen sinds 2020 verplicht een bepaald niveau Nederlands te behalen: het niveau B1, richtgraad 2.1. en 2.2. Deze vereiste werd gekoppeld aan de bestuurderspas. De Vlaamse regering had al eerder beslist om een overgangsmaatregel te voorzien. Chauffeurs met een bestuurderspas die verleend werd voor 1 juli 2022 kregen meer tijd om hun Nederlands te verbeteren. Die overgangsperiode werd in juni 2022 met 2 jaar verlengd naar 30 juni 2024. Nu wordt deze periode dus nog eens met een jaar verlengd. Taxichauffeurs krijgen tot 30 juni 2025 de tijd om het gewenste taalniveau Nederlands te behalen. De groep die gebruik kan maken van de overgangsmaatregel, wordt bovendien uitgebreid naar iedereen die zijn bestuurderspas kreeg voor 1 juli 2023.

Schrijf u in voor een taalcursus voor 30 juni 2024

Er is wel een belangrijke voorwaarde om van deze verlenging gebruik te kunnen maken: chauffeurs moeten voor 30 juni van dit jaar kunnen aantonen dat ze zich hebben ingeschreven voor een taalcursus waarmee ze het nodige niveau kunnen behalen. Dit kan door het inschrijvingsbewijs in te dienen bij de dienst van de gemeente of stad waar de bestuurderspas is uitgereikt.

Taxichauffeurs kunnen een digitale opleiding volgen bij twee centra voor volwassenonderwijs (CVO’s). Deze opleiding is zowel qua vorm als qua inhoud aangepast aan de noden van een taxichauffeur, en daardoor makkelijk te combineren met uw job.

  • KISP
  • QRIOS

Daarnaast kunnen taxichauffeurs ook een opleiding Nederlands als tweede taal volgen bij andere CVO’s.

Vind hier de brief die MOW naar de taxichauffeurs verstuurd heeft 

Klik op de afbeelding van de Centra voor volwassenonderwijs hieronder die de digitale opleiding NT2 op maat van taxichauffeurs aanbieden, wanneer die het niveau B1 (2.1,  2.2) nog moeten bereiken:


Top