GTL-TAXI
Nationale Groepering van Ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen met chauffeur

16/02/2022 - Twee Europese initiatieven voor regulering taxisector

EU-Commissie publiceert aanbevelingen (“Guidelines) voor nationale regulering van taxidiensten en een voorstel van richtlijn over het statuut van platformwerkers.

Er lopen 2 belangrijke initiatieven op Europees niveau:

Europese aanbeveling taxiregulering

De Europese commissie publiceerde aanbevelingen (“Guidelines) voor de Europese lidstaten voor de regulering van de taxidiensten (inclusief VVB).

U vindt via de link hieronder de tekst van mededeling van de Europese Commissie aan de Europese instellingen daarover:

Mededeling EU-Commissie over duurzaam lokaal personenvervoer op aanvraag.pdf


Er komt een Europese richtlijn over het statuut van platformwerkers

Anderzijds is er een ontwerp van richtlijn over de platformwerkers. Dit viseert niet alleen de platformen die zoals Uber en Bolt altenatieve taxidiensten aanbieden maar ook digitale platformen die met fietskoeriers en andere mensen werken (er is een horizontale aanpak tussen de betrokken werknemers uit alle sectoren). Ook de taxicentrales voelen zich geviseerd

Met dit voorstel van richtlijn wil men de mensen die via bepaalde digitale platforms werken, als werknemers te herclassificeren.

Lees hier het voorstel:

2021-12-09-Ontwerp van EU Richtlijn betreffende de verbetering van de arbeidsvoorwaarden bij platformwerk.pdf

De weg naar een richtlijn zal tijd vergen: het moet naar het  EU-Parlement (opmerkingen worden rond mei of juni 2022 verwacht) en naar de Raad van Europa waarin de vertegenwoordigers van verschillende Europese  landen zetelen. Een aantal daarvan zijn naar verluidt tegen en willen niet over Europese criteria praten.

Men verwacht dat de richtlijn  pas in 2025 zou aangenomen worden? Daarna volgt de omzetting door de Lidstaten.

Platformen als Uber en Bolt zijn tegen het project, de vakbonden verdedigen het.

De bedrijven van de taxisector worden in deze discussies vertegenwoordigd door de International Road Transport Union (IRU).

De volgende vergadering van de IRU TAXI GROEP gaat door op 7 maart 2022 en zal dan beslissen over een standpunt tegenover deze twee EU-initiatieven.

Top